...

21 september 2018


Areaal Advies, Strabo en Shopping Centre News openen Mausoleum van de Retail


Op donderdag 21 september vond in Theater Amsterdam het jaarcongres van de Nederlandse Raad voor de Winkelcentra plaats. Naast het belangrijkste programmaonderdeel, de uitreiking van de NRW Jaarprijs 2018 aan het winkelgebied Catharinasteeg in Leiden, vond er, enigzins verborgen, nog een gebeurtenis plaats. In Shopping Centre News, hét vakblad voor winkelcentra, winkelgebieden en retail, stond het eerste deel van de artikelenreeks 'Het Mausoleum van de Retail'. 

 

"Het begon min of meer als grap", zegt Jeroen Verwaaijen van Strabo. "We hadden het tijdens een congres over weer een keten die was omgevallen, en dat we zo langzamerhand wel een museum van de retail konden openen. Dat museum werd al gauw een mausoleum...". Joost kwam op het idee om ook een ouderwetse bouwplaat van de winkels te maken. "Het leek me grappig dat onze vakgenoten met schaar en lijm aan de gang kunnen om hun eigen 'verdwenen-winkelstraat' te knutselen.". Uitgever Edwin Brugman van SCN was enthousiast, en zo komt het dat in de laatste uitgave van het blad een heuse bouwplaat is ingestoken.

 

Het eerste deel van de reeks gaat over de Free Record Shop. "Dat is dus zo'n keten waaraan veel mensen herinneringen hebben." zegt Jeroen. "De winkel in Schiedam, waar ik vandaan kom, was de eerste in Nederland. En het is fascinerend hoe marktverkoper Hans Breukhoven die winkel uiteindelijk uitbouwde tot een succesvol concern - maar ook dat uiteindelijk weer verdween."

 

Joost maakte vervolgens een bouwplaat van de winkel aan de Lange Poten in Den Haag. De bouwplaten zijn op modeltreinschaal HO, 1:87. Dat betekent dat de zelfgeknutselde verdwenen-winkelstraat nog verder kan worden aangekleed met bijvoorbeeld modeltreinbaanfiguurtjes. "En met bloembakken, of met autootjes. Tenzij je een voorstander bent van autovrije winkelstraten, dat mag je hier helemaal zelf bepalen."

SCN-NRW-5395.jpg

Foto: Edwin Brugman

 


STUUR DOOR | DELEN >
STEL EEN VRAAG N.A.V. DIT BERICHT >
NIEUWS OVERZICHT >